AKTUELNO

Veće poverenje među narodima bilo je 1996. godine, nego što je danas

O stanju u regionu, prošlosti, novoj knjizi Zukorlića, kao i o haškim temama, razgovarali su Aleksandar Raković, istoričar instituta za noviju istoriju Srbije, Slobodan Zečević iz instituta za evropske studije, politički analitičar Ivan Rimac i pisac Željko Pržulj.

Doktor Aleksandar Raković je rekao da istoričari iz regiona ne mogu da imaju isto mišljenje o proteklih 30 godina, da niko ne može da izađe iz sopstvene kože i da gleda isto na istorijske događaje. Komentarišući novu knjigu Muamera Zukorlića, i njegove izjave na TV Pink, on je rekao da je sve to besmisleno i sumanuto. Dokaz te sumanutosti je Zukorlićevo elektronsko istraživanje arhiva u Vatikanu.

Foto: Printscreen

-Sve je to bila parodija, kao što će biti i rezultati te knjige - dodao je Raković.

Komentarišući situaciju u regionu Slobodan Zečević je rekao da je suštinski problem u tumačenju događaja. On je dodao i da je neujednačen pristup haškog tribunala, kao i da prošlost ima uticaj na sadašnjost. Njegovo mišljenje je da do prevazilaženje problema treba da krene od malih dogovora i normalizacije ekonomskih odnosa.

Ivan Rimac je rekao da se očekivalo da će Plenković posle nekog vremena ublažiti izjave o Haškoj presudi.

- Haški tribunal nije ispunio ulogu koju smo od njega očekivali – rekao je Željko Pržulj, i dodao da srpski narod oseća da su neprincipijelo donošene presude. On je naglasio i da je veće poverenje među narodima bilo 1996. godine, nego što je danas, i da političari treba da smire narod.

- Sudovi nisu obavili svoj posao i kaznili sve one koji su izvršili zločine u ratu - kazao je Pržulj. Naknadna pravda samo povećava tenzije.

Više o navedenim temama možete pogledati u videu:

#Bosna i Hercegovina

#Hag

#Istorija

#Ramuš Haradinaj

'